Blogginlägg

"Det finns ingen cirkus"

Postad: 2014-05-28 07:52
Kategori: Skiv-recensioner



WILLE AHNBERG
Det finns ingen cirkus
(Mowihla/Plugged)


För mig tidigare helt obekante Wille Ahnberg ger idag ut sitt tredje soloalbum. I releasebladet till nya skivan "Det finns ingen cirkus" berättas att Ahnberg en gång var medlem i 70-talets Mörbyligan men han hade nog ingen framträdande roll ty jag kan inte hitta några dokument som stöder den uppgiften. Hursomhelst har Ahnberg gjort ännu ett soloalbum och det är tveklöst kvalificerat folk i kompet bakom honom.
   Här finns alla från Sven Lindvall, Staffan Astner, Per Lindvall och Peter Hallström till Örebrokändisen Clas Olofsson på ett hörn. Den här samlingen proffs ger givetvis glans åt arrangemangen och den snygga produktionen signerad basisten Sven Lindvall.
   Nästan lika kvalificerat och personligt låter det också om Wille Ahnbergs sånger som när jag ger materialet tid och utrymme befinner sig ovanför den överbefolkade singer/songwriter-genren. Inledningsvis fastnar jag i fällan att jämföra med exempelvis Stefan Sundström, med texter som betyder så mycket, men upptäcker snart en mer påfallande personlighet och ren vällust i arrangemangen.
   Minutiösa detaljer i både text och musik som nästan hör hemma på Peter LeMarcs unika nivå där inget tycks ha blivit lämnat åt slumpen. Dessutom förstärker den övervägande lågmälda ibland viskande tonen styrkan i materialet.
   Lindvall står inte bara för produktionen, han kryddar också arrangemangen med tuba och althorn. Detaljer som tillsammans med Sara Isakssons och Charlotte Bergs röster ofta ger materialet en knuff i rätt riktning.
   Ofta, ja. Skivans första duett, "När din morgon kommer" tillsammans med Sara, är snyggt sjungen men inte så mycket mer. Förväntningarna på en magisk duett, hon har ju en gudomlig röst som jag lärt mig älska i många sammanhang, resulterar i en lite för enkel låt med en alldeles för upprepande titel.
   Då är inledningen på skivan så mycket bättre och personligare. "Ett uns nåd", för övrigt titel på Wille Ahnbergs förra album, drar åt sig uppmärksamheten på ett smygande, viskande och nästan suggestivt sätt. Musikaliskt homogen med ett fint spelat piano av Peter Hallström.
   Mott The Hoople-fantasten Willes svenska version av Ian Hunters "Angel of 8th Avenue", "Ängel från en mindre stad", är också en positiv överraskning, kanske mest beroende på att originalet inte sitter i min ryggrad. Men Staffan Astners slide dallrar fint.
   Pianoballaden "Till sommaren" tillhör också skivans bättre hälft med sitt avklädda arrangemang. Liksom den fina kärlekslåten "Ny skön värld", "Vägen bort från dig" som är skivans mest utåtriktade låt och bästa duett (med Charlotte Berg) och den melodiskt finurliga "Nionde psalmen".

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2014 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.