Blogginlägg från 2013-03-13

Singlar#36: ULF LUNDELL & STUDIOMAFFIAN

Postad: 2013-03-13 07:53
Kategori: SINGLAR 100-1


ULF LUNDELL & STUDIOMAFFIAN: Bergets topp (Parlophone, 1978)

ULF LUNDELL SKIVDEBUTERADE 3 SEPTEMBER 1975, med albumet "Vargmåne", men det skulle dröja drygt tre år innan han skulle släppa sin första singel, "Bergets topp". Efter tre studioalbum, ett livealbum, åtskilliga turnéer med Nature som kompband och en aktuell sommarturné med ett tillfälligt band med studiomusiker var det alltså i augusti 1978 dags att gå in i studion och spela in en ny Ulf Lundell-låt för en singel.
   Efter år av intensivt turnerande var Lundell sommaren 1978 ordentligt trött på att befinna sig på vägarna. Han hade på våren släppt sin dittills största försäljningssuccé på skiva, "Nådens år", och befann sig nu på en inte fullt lika framgångsrik turné som med några få undantag utspelade sig i de svenska folkparkerna.
   Undantagen var dels en tv-sänd gala från Johanneshovs Isstadion 19 augusti och dels en inomhuskonsert på Prisma i Örebro 23 augusti som jag recenserat här. Lundell valde att premiärspela sin kommande singel vid båda tillfällena och någonstans runt de här datumen spelades "Bergets topp" också in i EMI Studios i Stockholm med Björn Boström som tekniker.
   Turnébandet och killarna på inspelningen är identiska och har också fått en tämligen unik credit på en Lundell-skiva och stoltserar under gruppnamnet Studiomaffian, både som kompband och producenter.
   Efter åren med det fasta samarbetet med gruppen Nature blev det sommaren 1978 aktuellt med ännu en fast konstellation i ryggen på Lundell, det närbesläktade Wellander & Ronander Band. Ett band som hade bildats för att vara ryggraden i inspelningen av Wellander & Ronanders första och enda album som spelades in i december 1977 och januari-februari 1978. När skivan sedan släpptes i april gjorde de en kort turné innan Lundellturnén inleddes i juli.
   Samarbetet Ulf Lundell och Nature hade avslutats sommaren 1977 och nu var alltså parhästarna Lasse Wellander och Mats Ronander tillbaka bakom Lundell. Tillsammans med de övervägande rutinerade musikerna som Stefan Nilsson, piano och moog, Kay Söderström, orgel, Rutger Gunnarsson, bas, och Rolf Alex, trummor.
   Det finns uppgifter om att Stefan Nilsson inledde turnén men på slutet ersattes av Kay Söderström men på klippet nedan från Johanneshov finns båda med precis som på singelinspelningen. Däremot var det bara Söderström när Lundell och bandet kom till Örebro några dagar senare.

HÖSTEN 1977 VAR DET PREMIÄR FÖR MATS RONANDER som gitarrist när han spelade i Pugh Rogefeldts band och nu började han bli allt säkrare på sitt instrument. Parallellgitarrerna som han och Wellander exekverar i introt på "Bergets topp" och även senare har givit låten hela dess musikaliska profil. Dessutom är Ronander i högsta grad delaktig på sång på samma sätt som han under åren gjorde när Nature kompade Lundell.
   Låt vara att studioinspelningen av "Bergets topp" idag låter lätt daterad men som låt, text och melodi, är den i mina öron en Lundell-klassiker som aldrig riktigt fått ett erkännande. Inte ens av upphovsmannen själv som inte tyckte låten platsade på den stora samlingen "Livslinjen" (1991) och inte heller på ytterligare senare samlingsalbum. Den finns egentligen bara återutgiven på samlingsskivan "Preskriberade romanser" (1981), med det perforerade omslaget som för övrigt är identiskt med "Bergets topp"-omslaget, där han samlat ihop några singlar, b-sidor och udda spår.
   På den skivan har Lundell beskrivit "Bergets topp" så här: "Inspelad mitt under brinnande turné nån gång för länge sen och det hörs, det hörs. Ronander ylar snyggt tycker jag".
   Även b-sidan "Sista porten" finns också med på nämnda samling och beskrivningen låter: "Gessles favorit. Kanske har han setat där själv på den där krogens glasveranda och dyster skådat ut över Nissans regndroppsfebriga yta. Stilla flyter Nissan, javisst. Men det är längesen, längesen; nuförtiden vet väl alla vad dom ska göra eller vart dom ska gå, i alla fall vet vi som fyllt trettio det eller?".
   "Sista porten" är en magnifik sololåt av och med Lundell med bara en akustisk gitarr och ett munspel till hjälp. Hela 8:04 lång, 10 verser och några refränger. Den första i raden av många, många klassiska unika singel-b-sidor från Lundell. "Barn", "Rosedale boogie" och "Natt" hette de närmaste.


A-sidan kommer 15:40 in i YouTubeklippet:


B-sidan:


/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.