Blogginlägg

Singlar#59: DAVID RUFFIN

Postad: 2013-01-18 07:53
Kategori: SINGLAR 100-1


DAVID RUFFIN: My whole world ended (the moment you left me) (Motown, 1969)

OCH NU PLÖTSLIGT BEFINNER VI OSS MITT I SAGAN om Motown. En saga som tyvärr inte får så mycket utrymme på min lista då en stor majoritet av skivbolagets singlar tillhör kategorin profilerade klassiker och därmed inte platsar här. Men den här singeln, David Ruffins stora solodebut, nådde visserligen en niondeplats i USA men försvann, mycket orättvist i Europa där den inte nådde några listplaceringar alls. Ändå är det, i mina öron, en av de mest fantastiska Motown-singlar som har skrivits, producerats och givits ut. Dessutom är singeln en rasande uppvisning i samarbete mellan en rad olika låtskrivare och producenter. Helt i Motowns historiska linje där alla, från låtskrivare via arrangör och studiomusiker till producenter, hade kontrakt med skivbolaget.
   David Ruffin var framträdande sångare i Temptations, en grupp med många leadsångare, mellan nyårsafton 1963 och juni 1968 då han fick sparken från gruppen för oprofessionellt uppförande. Ruffin sjöng bland annat "My girl" och "Ain't too proud to beg" och var med sin tenor en av nyckelpersonerna under gruppens storhetstid. Men Ruffin hade gjort skivdebut redan 1958 och hamnade 1961 på ett Motown-relaterat skivbolag (Anna) innan han fick Temptationsjobbet.
   Drogproblem och ett gigantiskt ego gjorde tiden i Temptations till slut ohållbar. Låg i konflikt med skivbolaget och missade konserter innan han fick sparken och så småningom fick sitt solokontrakt på Motown följt av denna första anmärkningsvärda singel som släpptes i januari 1969.
   Under just den här tiden, de sista 60-talsåren, fascinerades jag alltmer av Motown och alla dess låtskrivare och producenter. Otaliga namn som jag samlade på hög medan de dök upp i alla möjliga sammanhang och konstellationer. På just David Ruffin-singeln återfinns ett stort antal av dessa legendariska namn.
   Producenterna på singel-a-sidan är rutinerade Harvey Fuqua och Johnny Bristol som båda hade inlett sina artistkarriärer på tidigt 60-tal. Och innan Ruffin-singeln hade de haft framgångar som producenter på skivor med Marvin Gaye/Tammi Terrell och Edwin Starr. Paret var också 50% av låtskrivarkvartetten som skrev "My whole world ended (the moment you left me)" (en av dessa många klassiska långa Motown-sångtitlar med magiska parenteser).
   Tredje låtskrivaren Jimmy Roach är minst känd i kvartetten och då en nykomling på Motown. Han hade jobbat som låtskrivare sedan 1963 och levererade låtar till bland annat Lee Dorsey, Brenda & the Tabulations och O'Jays. Under den tiden träffade han Pam Sawyer, som råkar vara fjärde låtskrivaren här, som började jobba på Motown 1967. "My whole world ended..." var Roachs debut på Motown medan Sawyer redan hade bidragit med hits till Four Tops ("Yesterday's dreams") och Diana Ross & the Supremes ("Love child").

EGENTLIGEN VAR DET BARA SAWYER och Roach som skrev låten men en regel på Motown gjorde att även producentnamnen måste finnas med bland låtskrivarna.
   Denna anmärkningsvärda låt, som i Ruffins version för övrigt inleds med några toner ur Mendelsohns "Frühlingslied", återanvändes ytterligare två gånger 1970 med Motown-relaterade artister. Dels med den engelska sångerskan Kiki Dee (en av få vita engelska artister i Motowns historia) i en version som Roach både producerade och arrangerade. Och sedan med The Spinners som ännu en gång producerades av Johnny Bristol.
   Det var för övrigt ytterligare en Motown-grupp som körade på David Ruffins version, The Originals.
   B-sidan "I've Got to Find Myself a Brand New Baby" var också ett samarbete mellan fyra låtskrivare. Där Bristol/Fuqua den här gången fick hjälp av Marv Johnson och Suzanne de Passe. Johnson hade ett antal hits som artist runt 1960 men i Sverige känner vi honom främst tack vare Tio i Topp-hitlåten "I'll pick a rose for my rose" (1969). De Passe hade egentligen en administrativ roll på Motown som assistent till chefen Berry Gordy men var också delaktig i några låtar. Var exempelvis med och skrev Shorty Longs hit "Here comes the judge" från 1968. De Passe skulle också ha en nyckelroll i lanseringen av inte helt okända Jackson 5 hösten 1969.
   Även låten "I've Got to Find Myself a Brand New Baby" fick en andra chans 1970 på ett album med The Spinners. Båda David Ruffins singellåtar fanns också med på albumet "My whole world ended" som släpptes i maj 1969.
   Sorgebarnet David Ruffin hade kontrakt med Motown fram till 1977, fortsatte spela in skivor men skattebrott, fängelsevistelse, tunga drogproblem och skyldig till innehav av skjutvapen gjorde inte livet lättare för Ruffin. Och han avled 1991 i en kokainrelaterad sjukdom.

A-sidan:


/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2013 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.