Blogginlägg

Tributes: Bob Dylan

Postad: 2009-06-10 07:34
Kategori: Tribute-skivor


"Whatever colors you have in your mind" (Darrow/Bonnier Amigo, 2007)
Bakom titeln (en textrad hämtad från Bob Dylans ’Lay lady lay) döljer sig en svenskproducerad hyllning, med många internationella inslag, till just Dylan. Refreshments-saxofonisten Micke Finell har varit projektledare och artisturvalet är ensidigt hämtat från turnéartister knutna till Finells produktionsbolag Rock Around The Clock. Ingen omslagstext, bara låtinformation. Felstavade och ofullständiga titlar som ’Blowing in the wind’, ’Rainy day women’, ’Don’t think twice’ och ’If you gotta go’ sänker kvalitén på skivan.

Enligt omslaget är innehållet på den här skivan inspelat under turnéer 2005-2006 och jag får först uppfattningen att det handlar om en liveskiva men samtliga 16 låtar är helt eller delvis inspelade i studio. Ofta i Sound Control Studios i Skutskär eller den lilla studion i instrumentaffären Prikkens Gitarr & Ljud i Gävle.
   Samlingen är som helhet ingen speciellt spännande eller bra skiva. Urvalet av Bob Dylan-låtar är ganska förutsägbart och versionerna tillför ofta inga nya dimensioner. Men det finns ändå några lysande undantag.
   Monica Törnell gör en viskande nästan magisk version av ”When I paint my masterpiece”. Hennes hesa röst mot det akustiskt baserade kompet, med medlemmar från Hogan’s Heroes, där Mats Ronanders bluesiga munspel spelar en framträdande roll.
   Många låtar och versioner på den här skivan har med rätta fått ett countryfierat sound och bland dem är det Billy Bremner som lyser allra starkast. Med sin absolut bästa röst och finaste gitarr ger han ”You ain’t going nowhere” en underbar behandling. Kanske till och med i klass med Byrds klassiska inspelning.
   I övrigt innehåller skivan väldigt ofta konventionella covers där inget lyfter. Hantverksmässigt okej men emotionellt utan större känslor. Totta drar igenom ”Rainy day women #12 & 35” utan att väcka uppmärksamhet, Rosie Flores har en underbar röst men ”Tonight I’ll be staying here with you” blir inte bättre för det och Steve Gibbons har en typisk Dylan-röst men blåsarrangemanget istället för orgel stör ”Like a rolling stone”.
   Sedan blir jag bara trött av att höra gamla klassiska gruppnamn återupplivas med en (Animals) eller ingen (Them) originalmedlem och inte leverera något annat än en rak opersonlig cover.
   Och Chris Jagger har inte direkt brorsan Micks dignitet eller röstresurser. En lätt bluesig ”To be alone with you” med akustisk gitarr och piano känns tämligen medelmåttigt.
   I det klimatet är det ändå skönt att mot slutet få avnjuta Magnus Lindberg i sedvanlig still ge allt tillsammans med Thin Lizzy-originalgitarristen Eric Bell och hans band. Med stor känsla i rösten gör han det bästa av sönderspelade ”Knockin’ on heaven’s door”.

Skivans innehåll:
1. Blowing In The Wind – Augie Meyers
2. Tonight I’ll Be Staying Here With You – Rosie Flores
3. Forever Young – Steve Haggard
4. Rainy Day Women – Totta Näslund
5. When I Paint My Mast erpiece – Monica Törnell
6. Like A Rolling Stone – Steve Gibbons
7. You Ain’t Going Nowhere – Billy Bremner
8. Mr Tambourine Man – Mike Watson
9. It's All Over Now Baby Blue - Them
10. It Ain't Me Baby - Linda Gail Lewis
11. Don't Think Twice - Bobby Cochran
12. To Be Alone With You - Chris Jagger
13. If You Gotta Go - Mike Berry
14. I Shall Be Released - The Animals
15. Knockin' On Heavens Door - Magnus Lindberg & Eric Bell
16. Highway 61 Revisited - Downliners Sect
      

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2009 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.