Blogginlägg

1986: Elvis Costello – årets LP-kung!

Postad: 2008-05-27 07:53
Kategori: Listor

Överväldigad av det faktum att en artist gav ut två album samma år gjorde att jag utropade Elvis Costello till 1986 års kung på skivmarknaden. Med millimeterrättvisa hade Elvis haft många fler skivor med på min 80-talslista men jag strävade, när jag tog ut de 50 bästa, mer efter variation och olika artister och mindre efter koncentration kring några få starka artister. 1986 kunde jag i alla fall presentera en riktig topplista över årets tio bästa skivor när jag 30 december skrev följande årskrönika.


Elvis Costello

Få artister klarar av att ge ut en LP om året i snitt. Därför är Elvis Costellos prestation än mer värd när han inom loppet av nio månader ger ut två LP-skivor av så hög klass att båda tillhör årets tio bästa. ”King of America” är dessutom helt fulländad. Costello är givetvis utan konkurrens årets kung bland LP-artisterna.
   Det återstår endast en tisdag och en onsdag på detta år 1986 och det är hög tid (ta det gärna som en högtid) att summera., premiera, generalisera och presentera årets bästa skivor. Objektivt en omöjlig uppgift då ingen levande människa hinner lyssna på alla utgivna skivor.
Listan under är ett personligt urval av ca 150 recenserade LP-skivor, åtskilligt fler genomlyssnade och oräkneligt antal singlar.
   Det kan nämnas att de tio bästa LP-skivorna stod i en särklass utan någon större konkurrens från de artister, bland annat Py Bäckman, Babylon Blues, Eurythmics, Imperiet, Hüsker Dü, Southside Johnny och Mosquitos, som hamnade utanför de tios skara den här gången.
   LP-listan innehåller få direkta överraskningar förutom möjligen Kajsa Grytt och Malena Jönssons första försök som duo samt poprockhantverkarna Wayward Souls andra LP.
   Kajsas och Malenas ”debut” är sensationell på alla sätt och vis. De går ingen upptrampad stig till framgång. Uttrycket är ändlöst lågmält och doftar både rock, blues, jazz, gammal schlager och folkmusik på ett både personligt och unikt sätt.
   Wayward Souls poprock är tidlöst skriven och utförd. I Per Ahlén har gruppen Sveriges bäste sångare på engelska.
   Wilmer X, det vill säga Nisse Hellberg, sjunger fortfarande, tack å lov, på svenska med skånsk accent. Och låtarna han skriver blir bara bättre, mer pricksäkra och genomgående starka. ”Tungt vatten” är gruppens bästa LP.
   Billy Braggs ”grepp” att kalla in några få, men känsligt valda, musikerkompisar till inspelningen av senaste LP:n har givit skivan det mogna och fullfjädrade sound som nu ger hans starka låtar full rättvisa.
   Saints, med den helt skönhetsbefriade Chris Bailey i spetsen, ochderas genombrotts-LP ”All fools day” tog några avgörande steg uppåt bland årets årets skivor sedan jag upplevt en helt avväpnande konsert i London helt nyligen.
   Eldkvarns comeback ”Utanför lagen” är årets roligaste händelsen på den svenska skivmarknaden. Plura beskriver vägen tillbaka från det vilda livet i storstaden. Många lugna och harmoniska rocklåtar där ös, hets och vrål inte ryms men utlovas till bandets nya dubbe-LP som kommer 19 januari nästa år.
   Peter Gabriels ”So” har inte bara levererat två suveräna singlar. Det är en LP som förenar 60-talssoul med 80-talsrock och hämtar sin inspiration från både afrikansk musik och moderna klanger.
   Steve Winwood, detta orakel av musikalitet, gjorde sommarens i särklass mest spelade LP. Åtminstone på min grammofon och i min freestyle. För första gången en utåtriktad Winwood med enorma försäljningssiffror i Staterna men också oerhört personlig rockmusik med en av rockens absolut främsta röster.
   Så till Costello som inte bara hann med två topp 10-LP utan även ett konsertbesök som kommer att gå till historien som ett av de mest osannolika. Tre kvällar i Stockholm med tre olika repertoarer. Avslutningskvällen med önskehjul och Jackson Browne som gästartist känns lika otroligt idag som den 5 november.
   ”King of America” är ett fullkomligt mästerverk. Under drygt 57 minuter berättar han välformulerade historier till lågmälda passionerade arrangemang. ”Blood and chocolate”, med Attractions tillbaka, var mer svårsmält men slutligen en varierad stark produkt.

ÅRETS BÄSTA 1986
1. THE COSTELLO SHOW: King of America
2. STEVE WINWOOD: Back in the high life again
3. PETER GABRIEL: So
4. KAJSA GRYTT & MALENA JÖNSSON: Historier från en väg
5. ELDKVARN: Utanför lagen
6. SAINTS: All fools day
7. BILLY BRAGG: Talking with the taxman about poetry
8. ELVIS COSTELLO: Blood and chocolate
9. WILMER X: Tungt vatten
10. WAYWARD SOULS: Songs of rain and trains


/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2008 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.