Blogginlägg

Lars Winnerbäck konsert

Postad: 2004-11-29 15:32
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 29/11 2004.

KONSERT
Lars Winnerbäck
Conventum, Örebro 27/11 2004


Efter otaliga rockturnéer med stort band och en allt växande rockkarriär, alleles för ofta på en väldigt ordinärt lagom nivå, så var det dags att krypa under skinnet på Lars Winnerbäck. Och det var där, i det lågmält personliga formatet, som han bäst kom till sin rätt.
   När intensiteten, den råa passionen och vilda utlevelsen inte riktigt räcker till för rockartisten Lars så är det så mycket mer naturligt att tona ned uttrycket och ge sina personliga texter en mjuk omgivning. Att helt enkelt bara vara den singer-songwriter han är i grund och botten.
   Det låter som en reträtt, ett steg tillbaka och ett mindre svek. Men är precis tvärtom. Det är ju när sångerna blir avklädda in på bara ackorden, arrangemangen blir akustiskt nakna och där artisten inte kan gömma sig bakom effektfulla skyddsnät som det blir så personligt.
   Personligt, ja. Ett svårt missbrukat ord för en rockrecensent. Men när Lars Winnerbäck satt där på sin stol med bara sin akustiska gitarr till hjälp blev det just så där rörande och djupt personligt, inte minst i samklang med en hängivet spontan publik. Där fanns känslor att ta på, något unikt som jag bara upplevt en handfull gånger under mina 34 år som konsertrecensent. Det var då personen bakom artisten med namnet Winnerbäck kom till uttryck på sitt allra bästa sätt.
   Både artistmässigt och musikaliskt har jag genom åren vid ett flertal tillfällen jämfört Winnerbäck med ikonen Ulf Lundell men på Conventum i lördagskväll inför en fullt älskande publik tog han det ödmjuka steget förbi denne nationalidol. För så här avväpnande naken och utlämnad har Lundell aldrig vågat uppträda vid något tillfälle.
   Naturligtvis ligger det också mycket utmaning i Winnerbäcks steg. För det krävs ett material, en samling starka sånger, för att ge formen ett innehåll. På den punkten har Winnerbäck på sin soloturné växt till en oväntat säker artist med en helt oanat fullkomlig repertoar hämtad från hela sin karriär.
   Givetvis är det kvalitén hos låtarna på det senaste albumet som dukat för Winnerbäcks aktuella turnésuccé (helt utsålt på Conventum) men scenrepertoaren i lördags kväll hade en imponerande bredd. Som gav låtar som “Elden”, “Hugger i sten” och “Solen i ögonen” ett helt naturligt samband fast de sedan tidigare tillhör rocktopparna i Winnerbäcks karriär.
   Samma uppseendeväckande men inte lika överraskande upplevelse var när Winnerbäck samlade sitt trubadurrelaterade material under samma tak. Som fick 1996-låten “Kom änglar” (en av konsertens mest rörande stunder) att blomma upp till en nog så modern pärla i gott sällskap med diamanterna från senaste skivan.

Lars Winnerbäcks låtar:
Se dig om
Dom sista drömmarna del II
Min älskling har ett hjärta av snö
Jag är hos dig igen
Under månen
Elegi
Kom änglar
Över gränsen
Brustna hjärtans höst
Hugger i sten
Stackars
I Stockholm
Timglas
Hjärter Dams siata sång
Åt samma
Söndermarken

Extralåtar
Elden
Lång dag
Solen i ögonen

Extra extralåtar
Pollenchock och stjärnfall
Du hade tid

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (419)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (54)
Konserter (222)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (47)
Maxi12" (35)
Minns (113)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2004 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Björn 14/08: Tack Håkan! En kulturgärning för alla, inte bara för vi som älskar Magnus väldig...

Valbobo 13/08: Ett lite märkligt sammanträffande är att de tre låtar du nämner som djupt person...

Johan S 8/08: Aah, detta är verkligen en gammal favorit. Pubrockpärla! Tycker också Gomm sl...

Jan Lennell 28/07: Petitess, men ändå för ordningens skull; 20 juni ska vara 20 JULi :). Tack för e...

Mats 26/07: Detta är en av 70-talets absolut viktigaste plattor för mig. Såg Tyla Gang på Ho...

TuffeTom 8/07: Beklagar Johan S. Jag missade ditt inlägg. Blev ju en kopia av det du redan s...

TuffeTom 8/07: Håller med om att debuten som soloartist var mycket bra. Men möjligen har du m...

Hans Schönning 4/07: Borde förstått det. Dina texter är alltid underhållande. Vi är ganska svältfödda...

Hans Schönning 3/07: Första Young-albumet kom 1969 och sålunda 50 år sedan. Inte 40 som du felatigt s...

Johan S 1/07: Hmm, måste nog protestera lite mot slutstycket. Henley har ju inte gjort så mång...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.