Blogginlägg

Lars Winnerbäck konsert

Postad: 2004-11-29 15:32
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 29/11 2004.

KONSERT
Lars Winnerbäck
Conventum, Örebro 27/11 2004


Efter otaliga rockturnéer med stort band och en allt växande rockkarriär, alleles för ofta på en väldigt ordinärt lagom nivå, så var det dags att krypa under skinnet på Lars Winnerbäck. Och det var där, i det lågmält personliga formatet, som han bäst kom till sin rätt.
   När intensiteten, den råa passionen och vilda utlevelsen inte riktigt räcker till för rockartisten Lars så är det så mycket mer naturligt att tona ned uttrycket och ge sina personliga texter en mjuk omgivning. Att helt enkelt bara vara den singer-songwriter han är i grund och botten.
   Det låter som en reträtt, ett steg tillbaka och ett mindre svek. Men är precis tvärtom. Det är ju när sångerna blir avklädda in på bara ackorden, arrangemangen blir akustiskt nakna och där artisten inte kan gömma sig bakom effektfulla skyddsnät som det blir så personligt.
   Personligt, ja. Ett svårt missbrukat ord för en rockrecensent. Men när Lars Winnerbäck satt där på sin stol med bara sin akustiska gitarr till hjälp blev det just så där rörande och djupt personligt, inte minst i samklang med en hängivet spontan publik. Där fanns känslor att ta på, något unikt som jag bara upplevt en handfull gånger under mina 34 år som konsertrecensent. Det var då personen bakom artisten med namnet Winnerbäck kom till uttryck på sitt allra bästa sätt.
   Både artistmässigt och musikaliskt har jag genom åren vid ett flertal tillfällen jämfört Winnerbäck med ikonen Ulf Lundell men på Conventum i lördagskväll inför en fullt älskande publik tog han det ödmjuka steget förbi denne nationalidol. För så här avväpnande naken och utlämnad har Lundell aldrig vågat uppträda vid något tillfälle.
   Naturligtvis ligger det också mycket utmaning i Winnerbäcks steg. För det krävs ett material, en samling starka sånger, för att ge formen ett innehåll. På den punkten har Winnerbäck på sin soloturné växt till en oväntat säker artist med en helt oanat fullkomlig repertoar hämtad från hela sin karriär.
   Givetvis är det kvalitén hos låtarna på det senaste albumet som dukat för Winnerbäcks aktuella turnésuccé (helt utsålt på Conventum) men scenrepertoaren i lördags kväll hade en imponerande bredd. Som gav låtar som “Elden”, “Hugger i sten” och “Solen i ögonen” ett helt naturligt samband fast de sedan tidigare tillhör rocktopparna i Winnerbäcks karriär.
   Samma uppseendeväckande men inte lika överraskande upplevelse var när Winnerbäck samlade sitt trubadurrelaterade material under samma tak. Som fick 1996-låten “Kom änglar” (en av konsertens mest rörande stunder) att blomma upp till en nog så modern pärla i gott sällskap med diamanterna från senaste skivan.

Lars Winnerbäcks låtar:
Se dig om
Dom sista drömmarna del II
Min älskling har ett hjärta av snö
Jag är hos dig igen
Under månen
Elegi
Kom änglar
Över gränsen
Brustna hjärtans höst
Hugger i sten
Stackars
I Stockholm
Timglas
Hjärter Dams siata sång
Åt samma
Söndermarken

Extralåtar
Elden
Lång dag
Solen i ögonen

Extra extralåtar
Pollenchock och stjärnfall
Du hade tid

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (428)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (224)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (120)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2004 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Erik E 22/12: God jul & Gott nytt år Håkan, och tack för de många läsvärda inläggen under 2019...

Björn 13/12: Instämmer i det mesta, men mest i "händelsefattigt". Bruce är på min topp fem li...

Tomas 15/10: Du har skrivit fel ording i bildtexten. John och Stu ska byta plats...

Jan Arne Martin Lennell 12/10: Så himla bra...om än inte i nivå med Del Amitri som grupp. Har tyvärr inte fått ...

Johan S 11/10: Helt enkelt en fantastisk platta!...

Gunnar Åslund 7/10: Cream spelade på Idrottshuset i Örebro den 18/11-1967....

Erik E 24/09: Enligt wikipedia är Titam Florebeck en pseudonym för Stephan Forkelid: https://s...

Bengt 20/09: Hej Skall vara One Chord Wonders med the Adverts! Tackar för en i övrigt fan...

Björn 14/08: Tack Håkan! En kulturgärning för alla, inte bara för vi som älskar Magnus väldig...

Valbobo 13/08: Ett lite märkligt sammanträffande är att de tre låtar du nämner som djupt person...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.