Blogginlägg från 2004-09-09

Reseskildring Cornwall

Postad: 2004-09-09 12:22
Kategori: Artiklar

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda i september 2004

Åk till England. Åk till Cornwall. Åk till värl dens ände. Fantasier kan ta oss långt men på den yttersta spetsen i det sydvästliga England är det verkligen världens ände, eller Land's End som det egentligen heter, vi når.
   Land's End marknadsförs som "närmaste punkten till Nordamerika". Här finns en stor vägvisare som visar avstånd, i engelska miles naturligtvis, hur långt det är till exempelvis den skotska nordspetsen och USA. Men platsen i sig är inte så spektakulär förutom ett enormt stenröse som tar emot Atlantens vågor, en vacker utsiktspunkt och för all del också ett stort turistmål.
   När Allehanda besöker platsen är det en vacker och varm sommardag med nästan ingen vind. Men vi kan lätt tänka oss hur det under stormiga höstdagar på vinterhalvåret är allt annat än skönt och behagligt på den helt oskyddade platsen ute på udden.
   Raden av turistbussar är lång, bilparkeringen är fylld och strömmen av turister, nästan bara engelsmän, är oändlig utan att vara hysterisk. Land's End är ett familjevänligt turistmål. Massor av verksamhet som riktar sig till barnen, dockteater, lekplatser och filmförevisning, samt restaurang, pub och otaliga souveniraffärer som lockar övriga familjemedlemmar.
   Men framförallt har Land's End en bedårande utsikt. Under riktigt vackra sommardagar, som tydligen inte var fallet när Allehanda besökte platsen, kan man skönja Scilly-öarna 45 svenska km ut i Atlanten. Men med lite tur kan man på närmare håll få syn på både haj och delfin i havet. Men just i dag hade de "bara" siktat säl i vattnen.
   Allehanda tog den ordinarie busslinjen till Land's End. Som utgår från Penzance och via Newlyn, en avstickare till St Buryan och Porthcurno, efter en krokig färd upp och ned på smala vägar når sitt mål efter 45 minuter fast sträckan fågelvägen bara är knappt 15 svenska km.
   Att åka buss på Cornwall-halvön blir under en veckas tid ofta en äventyrlig och minst sagt improviserad sysselsättning. Busstidtabellen, snyggt och prydligt tryckt i ett tjockt häfte, finns i praktiken bara där. Ty bussen var nästan genomgående punktligt försenad.
   Penzance, den förhållandevis stora staden i Cornwalls sydvästliga del, ligger närmare 44 mil från London och en fem timmar lång tågfärd blir till en vacker geografilektion över det södra England. Genom grevskap, county som det heter på engelska, som Wiltshire, Somerset, det underbara Devon och slutligen Cornwall blir det uppenbart att hela den här udden av det förenade konungariket är en isolerad del. Där följaktligen stora känslor av självständighet växer och frodas.
   En process som ständigt pågår. Där språk, flagga och konstitution vill skilja sig från övriga landet. Nyintresset för korniskan, det gamla språket som liknar walesiska, är stort och på tågstationen i Penzance välkomnas vi med "Pen Sans By'Gas Dynergh" och stenplattorna på marken formar den inhemska flaggan St Piran's Flag, svart med ett vitt kors.
   Många gatunamn och platser har alternativa namnskyltar och hela området runt Penzance kryllar av platser med allt annat än anglosaxiska namn. Som skvallrar om att platserna här på udden har ett mångskiftande historiskt ursprung. Som blir uppenbart när vi sätter oss i taxin och stolt meddelar chauffören att vi ska till Tredavoe med betoning på sista stavelsen.
   - Ah, du menar Tredavoe (med betoning på andra stavelsen), förklarar han innan han styr upp på berget bakom Newlyn till vårt mål och det engelska hus, med det spännande namnet Gossip Cottage, som vi hyrt för en vecka.
Resfakta/Cornwall
Flyg Sverige-England
Ryan Air från Nyköping och Västerås, ofta under 1000:-/st tur och retur inklusive skatter, landar på Stansted, strax norr om London.
   Tågtransfer till Liverpool Street Station varje halvtimma, £25 för vuxna och halva priset för barn tur och retur.
   Tåg tur och retur London-Penzance kostar drygt 1000:- för vuxna och halva priset för barn.

Utflyktsmål/Cornwall
Land's End
www.landsend-landmark.co.uk/

Mousehole
På sann korniska uttalas det "Mowzel" och är en liten genuin och pittoresk fiskeby just utanför Mount's Bay. Här bodde den sista personen, Dolly Pentreath, som enbart talade korniska och ingen engelska. Här landsteg också spanska trupper 1595.

Porthcurno
En fantastisk strand, med helt vit sand och turkosfärgat vatten, som ligger efter kusten mellan Penzance och Land's End. Flera vandringsleder efter den klippiga kusten utgår härifrån. Utomhusteatern Minack Theatre efter bergskanten är ett populärt turistmål.

St Michael's Mount
Rakt över Mount's Bay ligger St Michael's Mount strax utanför den lilla byn Marazion. Slott, museum, fort och kyrka med en nästan tusenårig historia. Ligger på en ö som under lågvatten går att nå till fots men under högvatten med båt.

Adresser
Brittiska Turistbyrån i Stockholm
www.brittiskaturistbyran.com/home.asp

Officiella hemsidor
www.cornwalltouristboard.co.uk/
www.cornwall.gov.uk/
www.penwith.gov.uk/

Semesterhus
Chycor Cornwall
www.chycor.co.uk/
Cornish Traditional Cottages
www.cornishtraditionalcottages.com/
Welcome to Cornwall
www.go-cornwall.com/

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2004 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.